Pilegrimssenter Granavollen
Gudbrandsdalsleden
Pilegrimssenteret på Granavollen er et av 6 regionale pilegrimssentre på Gudbrandsdalsleden, den lengste av pilegrimsledene i Norge. Hele leden strekker seg fra Oslo til Trondheim, 643 km godt merket i vakkert og variert landskap.
St. Olavsvegene
De norske pilegrimsledene i er også omtalt som St. Olavsvegene. Det er turveger basert på tradisjonen med å dra på pilegrimsvandring (valfart), som oppstod etter Olav den Helliges død i 1030 og fortsatte utover middelalderen. Ledene bindes sammen av natur- og kulturminner med religiøs tilknytning til middelalderen, samt minner knyttet til Olavsarven.
Informasjons- og besøkssenter
Pilegrimssenter Granavollen er et innholdsrikt informasjons- og besøkssenter lokalisert i det gamle Handelslaget på Granavollen, hvor vi blant annet tilbyr kart, utvalgte bøker, magasiner og pilegrimsartikler for salg. Dette er et typisk start- og stoppsted for pilegrimsvandringer. Vi har hyggelige ute- og inneområder for avslapning og rekreasjon for den vandrende pilegrim.
Region
Pilegrimssenter Granavollens region og ansvarsområde strekker seg fra Bønsnes i Hole kommune og videre gjennom påfølgende kommuner i Ringerike, Jevnaker, Lunner, Gran, Vestre Toten, Østre Toten og Gjøvik. Dette utgjør ca. 150 km av Pilegrimsleden til Nidaros. I tillegg har vi 60 km lokale kirkeleder og turleder i direkte tilknytning til Pilegrimsleden, som er både merket og i aktiv bruk.
Åpningstider
Ansatte og frivillige ved pilegrimssenteret er tilgjengelige hver dag, men er ofte ute i Pilegrimsleden så gjør gjerne en avtale om å treffe oss i Handelslaget eller langs strekningen Sundvollen – Lillehammer. I høysesong juni-august har vi felles åpningstid med Sommerkirken, de sommeråpne kirkedørene ved Søsterkirkene.
Venneforening
Pilegrimsfellesskapet Ringerike – Hadeland – Toten, kalt RIHATO, er Pilegrimssenter Granavollens venneforening. RIHATO medvirker til og deltar i vandringer, og foreningens formål er å skape interesse for den kristne kulturarv, pilegrimsvandringer og -tradisjoner, severdigheter, natur- og kulturopplevelser knyttet til pilegrimsvegene. Frivillige bidrar i stor grad i møtet med langvandrere med åpne dører på Pilegrimssenteret, og tilbyr vandringsledelse i hele regionen gjennom alle årstider. De tilbyr også foredrag til lag og foreninger, skoler, barnehager og menigheter. Det være seg både vandringsledelse og forslag til program de gjennomfører på egenhånd.