Telthuset

Døgnåpen utstilling på Granavollen

I sommer kan du gå på oppdagelsesferd i Granavollen omegns historie. 25. juni åpner Randsfjordmuseet det nyrestaurerte Telthuset som et døgnåpent, helårsåpent formidlingssted på Granavollen.

Telthuset er en militær lagerbygning fra midten av 1700 -tallet som sto på Granavollen fram til 1958, da det ble flyttet til Hadeland Folkemuseum. Prosjektet er et samarbeid mellom Randsfjordmuseet og Gran kommune og er støttet av Sparebanken DNB, Sparebankstiftelsen Gran og Sparebankstiftelsen Lunner og Jevnaker.

Fra Granavollen på museum og tilbake igjen

Opprinnelig ble Telthuset satt opp rett nord for Søsterkirkene på Granavollen, før det ble flyttet til dagens plassering. I 1958 ble det flyttet til Hadeland Folkemuseum på Tingelstadhøgda for å gi plass til en butikkbygning. Telthuset er et av få bevarte Telthus i Norge, og representerer en viktig men lite kjent del av Granavollens historie og bygningsmiljø.

Fra 25. juni blir Telthuset et døgnåpent og gratis formidlingstilbud til alle Granavollens besøkende. Første etasje er viet til en tredimensjonal utstilling hvor barn og voksne bokstavelig talt kan gå på oppdagelsesferd i historiens fragmenter, blant sitater og bilder knyttet til Granavollens, Røykenvika og Tingelstadhøgdas historie. Telthuset og den nye utstillingen skal åpne 25. juni 2020, og Randsfjordmuseet får dermed en synlig formidlingsarena på Granavollen.

Mange bidragsytere

Utstillingen er utviklet i samarbeid med utstillingsdesigner Christine Lohre. Bygget er restaurert og tilbakeført av Høgnes Laft og tømmer. Prosjektet har involvert en rekke lokale kunstnere og forfattere. Utstillingens tekster er utarbeidet av Glasslåvekunstner Leif Høghaug. Utstillingens barnefortelling og barnevandring er skrevet av forfatter Gunnar Kopperud, også han til daglig etablert ved Glasslåven.

Utstillingen er rikt illustrert av Christine Lohre, og i utstillingen kan du møte mer og mindre kjente og ukjente motiver fra lokalhistorien når de vekkes til liv i nye farger og nye fasonger.

Visste du at ...

Telthuset var lager for militært utstyr da soldatlegdene hadde eksersis på Granavollen

Fasiliteter og tilbud

  • Gratis, døgnåpen utstilling der historiens godtepose møter bensinstasjonens tilgjengelighet
  • Ta kontakt med Randsfjordmuseet for gruppeomvisning i og utenfor Telthuset
  • Møterom for 20 personer i 2.etg.