Håkon Hacker Museet

2. juni 2020 åpner nysatsningen Håkon Hacker Museet – Museum for folk som ikke går på museum

Randsfjordmuseet har invitert barnebokforfatter, idékunstner og kreativitetsmetodiker Håkon Forfod Sønneland til «å ta over» museet. Gjennom lek og nysgjerrighet er Sønnelands visjon å skape et museum for folk som ikke går på museum. Velkommen til en ellevill utstilling der friluftsmuseet er snudd på hodet!

“Hacks”

Sønneland har utviklet en rekke «hacks» som griper inn i alle museets ledd: Installasjoner, formidling, skoletilbud, kommunikasjon og program. Sønneland er en voksen som aldri sluttet å se på sine omgivelser på en barnslig måte. Det er mye alvor i et barnslig og nysgjerrig blikk! [En hacker er «en person som setter pris på den intellektuelle utfordringen ved å bryte grenser eller jobbe seg rundt begrensninger på et felt h*n er interessert i]. Med kreativitet og humor vil Håkon nærme seg den velkjente, 107-år gamle friluftsmuseumsparken med et nytt blikk.

Over 30 installasjoner

Som publikummer kan du glede deg til overraskelser, morsomme arrangementer og installasjoner som vil prege hele museumsparken, hele sommeren. Håkon har planlagt over 30 installasjoner, som du vil kunne oppleve rundt på området. Insekter popper opp av blomsterenga, du kan telle deg tilbake til dine vikingeslekter og ta t-banen til Oxford Street – eller kanskje Tokyo?

I Vienbråten (1700-tallet) kan du bli med på visning med EiendomsMegler1, i Skute kan du sende et postkort til en fremmed, og i Nordstua kan du få innblikk i en helt vanlig hadelending. Kanskje er det deg?

Glasslåvens sommerutstilling

Sommerutstilling 2020 med Giske Sigmundstad

Billedkunstner Giske Sigmundstad viser etsninger i årets sommerutstilling, med tittelen “Fra balkongen”. Den kan oppleves fra 13. juni – 16. august 2020 i Glasslåven på Granavollen.

Et gjennomgående tema i arbeidene til billedkunstner Giske Sigmundstad er mennesker i oppbrudd og på reise. Mennesker som pakker kofferter, eller grupper som slår leir. Balkongserien som skal vises på Glasslåven sommeren 2020 er en ny serie etsninger, og en videreføring av dette temaet. I de nye arbeidene har figurene nådd fram til et fast tilholdssted, og er tilsynelatende på fast grunn. De betrakter livet fra balkongen. Samtidig er noe i gjære, figurene speider og venter.

Gamle ukeblader og fotografier er ofte inspirasjon for motivene i trykkene til Sigmundstad. Bak hvert fotografi kan det ligge flere fortellinger, kimen til andre historier. Antydning av en historie står sentralt i arbeidene, i en forlengelse av trykkets tradisjon som illustrasjon. Etse- og trykkeprosessen er et håndverk som innebærer langsomme og omstendelige prosesser. Etseteknikken krever planlegging, men kan også gi uforutsette og overraskende uttrykk som kunstneren tar vare på.

Giske Sigmundstad (født 1965 i Bærum) er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole 1987-92, Oslo Tegne- og Maleskole 1986-87 og Fortman Studio i Firenze, Italia 1984-85. Hun bor og arbeider på eget atelier i Oslo. Hennes bilder er innkjøpt av blant andre Nasjonalgalleriet, Utenriksdepartementet og Norges Bank.

(Kunstnersamtale og et eventuelt åpningsarrangement vil annonseres når det blir klart hvilke smitteverns-restriksjoner vi blir pålagt.)

Meg på Hadeland Folkemuseum

Velkommen til utstillingen Meg – jeg vil fortelle deg noe. 2020

I denne utstillingen møter du ti ungdommer som har tatt med seg verden til Hadeland.

Ali, Abdiwali, Abdirahman, Helai, Mahmoud, Gharam, Wuttiphat, Vlad og Patcharapon vil fortelle deg noe. Vakre, viktige, morsomme og vonde historier.

Historier om å reise fra, og om å komme til. Ti liv som utgjør en stor men ofte usynlig del av Hadelands historie. Meg – jeg vil fortelle deg noe viser innvandringens konsekvenser fra
en annen side enn den vi vanligvis hører om: Innvandringens konsekvenser i livshistorien til barn og ungdom.

Sommerutstilling på Kommunehuset

13.  juni 2020 kl 12.00 åpner årets sommerutstilling i Kommunehuset på Granavollen

Mari Hidem Søfferud kaller seg en glad amatør, men hun har mange malekurs bak seg. Det første gjennomførte hun som 13-åring hos kunstneren Almar Dahl. Hun har deltatt på mange kurs opp gjennom årene og de siste 10 somrene har hun vært elev av Bjørn Engkrog i Vence i Frankrike. Dette er første gang hun har en maleriutstilling.

Kari Hidem Sætre kaller seg også en glad amatør, men har en rekke utstillinger bak seg. Hun har vært elev av mange kunstnere og er innkjøpt av bl.a. Oslo, Ringerike og Drammen kommuner. Hun leier studio i Galleri Klevjer på Helgelandsmoen.